CIA

Det finns två huvudteser kring morder på Olof Palme – en ensam gärningsman som av en slump sett Olof Palme gå in på biografen Grand, eller en konspiration som antingen spanat sig till biobesöket eller på något sätt fått reda på biobesöket i förväg. I den senare teorin krävs resurser och organisering – någonting som den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har.

Den före detta riksdagsledamoten Jörn Svensson (V) menade att CIA har stora tidigare erfarenheter av denna typ av komplotter. Jörn Svensson menar vidare att kvalificerad avlyssning eller en förrädare i den inre kretsen krävts för att veta att Olof Palme skulle gå på bio utan livvakter.

Jörn Svensson fann att det måste handla om en stor organisation, omfattande förberedelser, omsorgsfull rekrytering, erfarenheter, kontakter och gott om pengar. Hans slutsats blev därför: En stormakts underrättelsetjänst, med uppdraget sannolikt utfört av europeiska högerterrorister, som gör sambandet med initiativtagarna så avlägset som möjligt. Det finns också teorier kring en koppling mellan CIA och den Sydafrikanska underrättelsetjänsten, vilken enligt teorierna skulle använts för att avlägsna den amerikanska underrättelsetjänsten från direkt inblandning i mordet.

Av riksdagens 349 ledamöter lyssnade bara fyra (4!) när Jörn Svensson påstod att CIA låg bakom mordet på Olof Palme. Den dåvarande justitieministern Sten Wickbom lyssnade, men ville efteråt inte kommentera Svenssons teorier i massmedier.

Är då (den tidigare) företrädaren för vänsterpartiet kommunisterna, Jörn Svensson, och hans slutsatser rent nonsens och en grov förolämpning mot USA och spionorganisationen CIA? Nej, det är långtifrån säkert.
Ulf Lingärde är datakonsult och expert på hur man använder datorer i underrättelsearbete. Med det som utgångspunkt skrev han den 28 januari 1988 ett debattinlägg i Dagens Nyheter, som väckte en hel del uppseende. Han menade bland annat att (den dåvarande) spaningsledningen låtit sig luras av desinformation från en utländsk underrättelsetjänst. Desinformationen skulle ha planterats här för att dölja landets inblandning i mordet.

”Ett par dagar efter artikeln började min telefon uppföra sig underligt. Jag fick också ett direkt tips om att jag var avlyssnad. Det kom sedan ovanligt många felringningar, precis som om någon ville kontrollera att jag var hemma.”
Ulf Lingärde bad grannarna hålla uppsikt över huset. ”Grannarna berättade senare att de sett ett par i 25-årsåldern som snokade runt huset. De var ända inne i trädgården.” Så långt kunde det röra sig om tillfälligheter, menade Ulf Lingärde.

”Men när jag en kväll några dagar senare förföljdes av en bil blev jag misstänksam på allvar. Det var en grå Saab 9000 och föraren var i 30-35 årsåldern med smalt ansikte och klädd i keps. Det rådde ingen tvivel om att han förföljde mig.”
Ulf Lingärde slog på helljuset för att kunna läsa bilens registreringsnummer. När han kontrollerade med bilregistret visade det sig att numret inte fanns!
Han satte också ett inbrott hos brodern i Stockholm i samband med de övriga händelserna.

”Vi har samma namn och jobbar i samma bransch, och ingenting av värde i huset var försvunnet. Den eller de som brutit sig in hade bara snokat runt som om de letade efter något särskilt.”
Han ville inte spekulera i vem eller vilka som förföljde honom, men han var övertygad om att det berodde på hans artikel. ”En sak är klar. Det är inga galningar som är i farten. De vet vad de gör och de har resurser”, slutade Ulf Lingärde. I dag sysslar han inte längre med Palmemordet.

Sommaren 1975 avslöjade marinpsykologen, löjtnant Thomas Narut från US Naval Hospital, att USA använder grova brottslingar och då främst dömda mördare, för vidareutbildning till politiska lönnmördare. Löjtnant Naruts eget arbete bestod just i att träna upp mördare till att utan reflexioner och samvetskval döda sina medmänniskor.

”Mångårig forskning visar att de bästa mördarna är män med så kallade passivt-aggressiva personligheter. De är väldisciplinerade människor som perfekt kontrollerar sina känslor. Inombords har de stora krafter, som kan fås att bryta ut vid ett speciellt tillfälle. När detta händer är de kapabla att döda utan några som helst ångerkänslor eller samvetskval.”
Utbildningen består bland annat i att man visar olika filmer. Den utvalde placeras i en mörk lokal och huvudet spänns fast i nackstödet, så att det inte går att vända bort blicken. Även ögonlocken fixeras så, att man inte har någon möjlighet att blunda. De filmer som visas är mycket blodiga och brutala och visar människor som dödas och skadas under fruktansvärt smärtsamma former. Allt eftersom träningen fortskrider, blir graden av sadism och blodiga scener allt värre.

Syftet är att den utvalde skall lära sig leva med grymheter och sadism och ta det som en del av vardagen. Att skjuta huvudet av någon skall inte vara något märkvärdigt!

Forskarna mäter hela tiden den utvaldes puls och hjärtverksamhet. Under de första filmerna ligger den alltid högt över det normala. Visar det sig att dessa symptom på skräck, rädsla och obehag sjunker, ju fler och ju råare filmer man visar, har man funnit rätt man. En man som utan tvekan eller moraliska betänkligheter kan dödsmisshandla, skjuta ihjäl eller stycka en annan människa och låta henne försvinna. En mordmaskin lika känslolös som en robot.

Löjtnant Thomas Narut fortsätter:

”De utvalda rekryterna hämtas ofta från ubåtsmanskap och fallskärmsjägarna. När de är färdigutbildade placeras de ut som tjänstemän på amerikanska ambassader runt om i världen.”

Källa: http://abe.freeshell.org/palme/node40.html

FOTNOT: Länkar till Dan Hörnings podd om CIA kommer att publiceras när de finns tillgängliga.