Polisspåret

Ett samlingsbegrepp för olika teorier om att enskilda poliser varit inblandade i mordet. Misstankarna om att en konspiration fått hjälp “inifrån” väcktes tidigt efter polisens märkliga agerande på mordnatten och drevs sedan främst av journalister. Efter mordet kom en rad tips in om poliser som haft motiv genom extrema politiska uppfattningar där man såg Olof Palme som landets värsta fiende. De uppgifter som pekar mot poliser och/eller walkie-talkie-män omkring mordplatsen räknas bland annat till polisspåret, men kan också länkas till spåret kallat “Stockholms Försvarsskytteförening” där ett antal poliser ingick. I efterhand har flera av varandra oberoende källor lämnat tips som pekat in mot polisen. Uppgiftslämnare har framträtt och berättat att de fått erbjudanden om pengar för att utföra mordet på Olof Palme. Uppdragen ska ha kommit från poliser eller personer med kopplingar till säkerhetspolisen.

En rad vittnesiakttagelser från mordkvällen har pekat på poliser som agerat märkligt i området och personer med walkie-talkies. Andra uppgiftslämnare har berättat att de fått erbjudande från poliser att mörda statsministern. Det fanns kretsar inom Stockholmspolisen som bar på ett hat mot Olof Palme. Tips som har pekar mot poliser eller Säpo har ”slarvats bort” eller inte tagits på allvar. Poliser eller personer inom säkerhetstjänsten hade tillgång till vapen och kännedom om Palmes livvaktsskydd. Gösta Söderström, som var högste yttre befäl under mordnatten och första polis på plats, hävdade fram till sin död att viktiga larmtider manipulerats i efterhand i protokoll.

Polisspåret bygger på en rad indicier.

Källa: https://www.bakom-kulisserna.biz/news/tio-teorier-till-palmemordet/

Rekommenderad Litteratur: En Vitbok om mordet på Olof Palme och polisspåret

“Inuti labyrinten: Om mordet på Olof Palme” av Kari & Perrti Poutiainen. ISBN: 9163031604

Palmemordet – Introduktion till Polisspåret – Del 1
Palmemordet – Introduktion till Polisspåret – Del 2

FOTNOT: Ytterligare länkar till Dan Hörnings podd om Polisspåret kommer att publiceras när fler avsnitt finns tillgängliga.