Victor G

Åke Lennart Victor Gunnarsson, född 31 mars 1953 i Jämjö i Blekinge, död 4 december 1993 i Deep Gap i Watauga County, North Carolina, var en svensk man som var misstänkt för mordet på Olof Palme 1986. Han mördades senare själv i den amerikanska delstaten North Carolina av Lamont C. Underwood, en före detta polis.

Gunnarsson, av medierna kallad “33-åringen”, misstänktes för mordet på Olof Palme, som begicks 28 februari 1986. Han togs in för förhör en första gång 8 mars men frigavs samma kväll. Ett nytt förhör hölls 12 mars, och 17 mars beslöt åklagaren att begära honom häktad. Efter att indicierna försvagats, bland annat efter omvärdering av ett vittnesmål, släpptes han på fri fot 11 april 1986, men var även senare periodvis föremål för telefonavlyssning.

Gunnarsson hade kopplingar till olika extrema grupperingar, bland annat Europeiska Arbetarpartiet. Han hade skrivit under ett upprop som denna grupp hade samlat in underskrifter till på gatan i Stockholm. Flygblad från partiet som innehöll Palmefientliga budskap påträffades också i hans bostad utanför Stockholm.

Gunnarssons nästan helt nakna kropp hittades i skogsområdet Deep Gap cirka 30 mil från hans lägenhet i Salisbury, North Carolina. Han hade skjutits två gånger i huvudet med ett .22-kalibrigt skjutvapen. Dödstillfället fastställdes till någon gång mellan 3 och 4 december 1993. Lamont C. Underwood, en före detta polis, fälldes för mordet på Gunnarsson och avtjänar livstids fängelsestraff plus 40 år på ett fängelse i North Carolina. Motivet uppges ha varit ett svartsjukedrama. Domen har ifrågasatts och L C Underwood, som menar att han är oskyldig, beviljades en utredning för resning efter att flera journalister och en medborgarrättsorganisation, som engagerat sig i fallet, hävdat att domen bygger på bristfälligt bevismaterial. En av dessa är privatspanaren i Palmemordet Anders Leopold. Utredningen om resning gällde om L C Underwoods advokater misskött sig och rättegången därför skulle tas om men utfallet blev att resning inte beviljades.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Victor_Gunnarsson

Palmemordet – Victor Gunnarsson – Del 1
Palmemordet – Victor Gunnarsson – Del 2
Palmemordet – Victor Gunnarsson – Del 3
Palmemordet – Victor Gunnarsson – Del 4

Forensic Files – Season 10, Ep 39: To the Viktor